Lajit

Suomen Ampumaurheiluliiton haulikkosivut

Automaattitrap toteutetaan yhdellä ns. automaattiheittimellä. Automaattitrapissa ammutaan keskeltä heitinhautaa heitettävää kiekkoa, jonka lentosuunta ja korkeus vaihtelee jatkuvasti. Kiekko lähtee välittömästi ampujan kutsusta ja se voi lentää ampumasuuntaan nähden 0-45 asteen kulmasssa joko oikealle tai vasemmalle. Kiekon korkeus voi vaihdella yhden ja neljän metrin välillä. Lentomatka on 75 metriä. Kiekon lähtönopeus on noin 150 km/h. Ampujalla on kaksi patruunaa jokaista kiekkoa kohden. Osumasta saa yhden pisteen.

Kansallinen trap on yleisin Suomessa harrastettu traplaji ja sen harjoittelu luo hyvän pohjan muille traplajeille. Toisinaan lajille käytetään myös nimitystä ykköstrap, 1-trap. Myös kansallisessa trapissa käytetään yhtä heitintä. Heitinhaudasta heitettävän kiekon  lentosuuntaa ei ampuja etukäteen tiedä. Kiekko lähtee välittömästi ampujan kutsusta ja se voi lentää ampumasuuntaan nähden 0-30 asteen kulmassa joko oikealle tai vasemmalle. Kiekon korkeus on kansallisessa trapissa aina vakio, noin 3 metriä. Lentomatka on 50  metriä. Kiekon lähtönopeus on noin 100 km/h. Ampujalla on käytettävissään yksi patruuna jokaista kiekkoa kohden.

Skeetrata on puoliympyrän muotoinen.Sen kaarella vasemmassa päässä on korkea  heitintorni ja oikeassa päässä matala. Tornien  välinen etäisyys on noin 36 m. Kiekot heitetään korkeasta tornista noin 3 m korkeudelta vinosti kohti matalaa tornia ja vastaavasti matalasta tornista noin 1 m korkeudelta kohti korkeaa tornia. Kiekot lentävät aina samalla tavalla. Kiekkojen lentonopeus on noin 90 km/h ja lentopituus 68 m. Sallittu ampuma-alue on n. tornien välinen matka. Ampumapaikat,  joita on kahdeksan, ovat puoliympyrän kaarella siten, että 1 paikka on korkean tornin juurella ja paikka 7 on matalan tornin edessä, paikat 2 – 6 ovat kaarella noin 8 m etäisyydellä toistaan ja paikka 8 tornien välisellä linjalla keskellä rataa. Sarjaan kuuluu  yksittäiskiekkoja ja kaksoiskiekkoja tietyn järjestelmän mukaisesti. Kaksoiskiekot heitetään molemmasta tornista yhtä aikaa.

Metsästysammunta eli metsästyshaulikko on lajina hyvin lähellä skeetammuntaa. Ammunta tapahtuu samalla radalla ja samanlaisella aseella. Kaikilta ampumapaikoilta ammutaan ensin matalan tornin kiekko ja sitten korkean. Jokaista kiekkoa saa ampua kerran. Kaksoiskiekkoja ei ammuta. Kilpailut ovat lyhyempiä kuin skeetissä. Kierros on 25 kiekkoa ja kilpailussa ammutaan yksi peruskierros. Parhaiten ampuneet pääsevät loppukilpailun eli toiselle kierrokselle. Kilpailussa menestyminen vaatii todella hyvää keskittymistä jokaiseen kiekkoon ja pikkuisen onneakin.

Metsästäjien uudempi laji on traplajeista yhdistelemällä kehitetty metsästystrap. Ratana käytetään kansallisen trapin rataa muutoksella, että kiekkojen lähtökulman vaihtelu sivuille on suurempi ja ampumapaikat vastaavasti lähempänä heitintä; etäisyys 10m. Aseena käytetään joko metsästyshaulikkoa tai traphaulikkoa. Ase ladataan yhdellä patruunalla. Ampuma-asento on kuten skeetissä ja metsästysammunnassa; ase lonkassa kiinni. Aseen saa nostaa poskelle vasta kun kiekko tulee näkyviin. Kiekko lähtee komennosta noin 0.5 sek viiveellä. Myös metsästystrapissa ammutaan 25 kiekon peruskierros. Parhaat ampujat pääsevät toiselle kierrokselle.

Metsästäjaliitton sivuille:  Metsästysammunnan säännöt

Sporting-rataa ei Sodankylässä ole. Sporting jäljittelee metsästystilanteita ja ratoja on erilaisia. Paikoin sporting on saanut suurta suosiota. Sporting muistuttaa hieman golfia. Ammunta tapahtuu maastoon rakennetulla radalla, jossa on useita ampumarasteja. Rastit vaihtelevat eri radoilla ja eri ampumakerroilla. Jokaisella rastilla on eri tavalla ammuttavia kiekkoja, jotka jäljittelevät erilaisia metsästystilanteita. Toiset kiekot saattavat olla hyvin läheltä ammuttavia, toiset taas kauempaa. Kiekot voivat olla erivärisiä ja erikokoisia. Sporting-ammunnassa voidaan käyttää myös niin sanottua jäniskiekkoa, joka pomppii maata pitkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *